Geleceğe Kanatlanış


GELECEĞE KANATLANIŞ:DRONELAR


Günümüzde teknoloji muazzam bir hızla gelişiyor,sağlık sektörü,savunma sanayi,ulaşım ve lojistik sektörü,görüntüleme ve reklamcılık hatta yıllardır süregelen meslek gelenekleri bulunan gazetecilik ve havacılık sektörü gibi tüm sektörler teknolojinin sürekli gelişimiyle kendini yenilemek durumunda kalıyor. Bundan sadece 10 yıl öncesi ile şimdi arasında bile doğrudan yaşam biçimimizi etkilemiş değişimler söz konusu, ve işte bu gün, teknoloji ile pek ilgili olmayan kişilerin bile mutlaka ismine aşina olduğu, bahsettiğimiz bu hızlı gelişimin ve getirdiği zaruri değişimin son ürünü olan droneları en yüzeysel haliyle inceleyeceğiz.


Öncelikle çok kısa olarak nedir bu drone dediğimiz şey? 

'Drone' ingilizce kelime kökü olarak erkek cinsiyetli arı anlamına gelmektedir ancak drone teknolojisinin bu kadar yaygınlaşması sonrası Oxford Üniversitesi İngilizce sözlüğünü güncelleyerek bu kelimenin tanımını 'Uzaktan kontrol edilen pilotsuz hava aracı' olarak güncelledi.Ülkemizde ise TDK 'drone' kelimesinin Türkçe karşılığını 'uçangöz' olarak sosyal medyadan duyursa da henüz resmi olarak Türkçe sözlüğüne bu kelimeyi dahil etmiş değil.

Bunlara ek olarak şunu da söylemek lazım, pervanesiz çalışan ve havada asılı kalma veya sabit durma amacı olmayan yaygın olarak halk arasında İHA adı altında bilinen araçlar bu yazımızın konusu değildir.Bu yanlış anlaşılmayı düzeltmek adında da şu bilgiyi verelim. İHA Türkçe'de 'İnsansız Hava Aracı' anlamını karşılamak için kullanılan bir kısaltmadır. Yani üzerinde bir pilot bulundurmayan her türlü hava aracı İHA sınıfına girer. 'Drone' ise bir üst paragrafta anlattığımız üzre bu kelimenin tüm dünyada yaygın İngilizce karşılığı olarak görülebilir. Yani dronelarda birer İHA'dır ve 'drone' ile İHA anlam olarak aynı kapıya çıkmaktadır ancak yaygın olarak İHA kelimesi pervanesiz sistemler için kullanılıp pervaneli asılı kalma prensipli İHA'lar için 'drone' sözcüğü tercih edilmektedir.


TUSAŞ'ın tasarladığı yerli İHA prototipi


Peki bizim konumuz olan dronelar nelerden oluşur?

Dronelar en basit düzeyde daha sonra her birini detaylıca inceleyeceğimiz batarya,motorlar vb. elektronik komponentler ve bunları üzerinde barındıran ve bir arada tutan 'gövde' ve elbette havalanmayı ve havada durmayı sağlayan pervanelerden oluşur.Dronelarımızın tipleri ise işte bu üzerinde bulundurduğu pervanelerin sayısına göre isimlendirilir. Örneğin iki pervaneli bir drone dualcopter üç perveneli bir drone tricopter en yaygın olan dört pervaneli drone sistemleri ise quadcopter olarak adlandırılır.Bu komponentlerin her birini ve birbiriyle olan ilişkilerine daha sonra değineceğiz şimdilik daha temel bir konudan devam edelim.


Havada görüntüleme yapan bir tricopter


Bu dronelar hayatımıza nasıl etki edecek ve neden bu kadar önemli?

Yazımızın başında sektörlerin çok hızlı değiştiğinden bahsetmiştik,orada sıraladığımız sektörlerin lafın gelişi değil 'drone' teknolojisinin doğrudan kurallarını değiştirdiği sektörler olduğunu söylesek hiç yanlış olmaz.Özellikle günümüz koşullarını ele alırsak covid-19 salgını sonrası şayet salgın dursa bile insanlar yeni salgınlardan korunmak için veya sadece covid-19 salgınının psikolojik kalıcı etkileri sebebiyle her alanda teması minimize etmek isteyecek bu bağlamda önümüzdeki dönemde uzaktan kontrol edilen veya otonom çalışan sistemlerin oldukça popülerlik kazanacağını söylemek güç değil. Örneğin kargoların tesliminde, kargo kuryesi ile alıcı olan iki kişinin 1 metreden kısa mesafede bir araya gelmesi elle bir şeyleri alıp vermesi gibi durumlar kesinlikle istenen durumlar olmaktan çıkacak. Kargonuzun kapınızın önüne insan teması olmadan bırakılmasını istemez miydiniz? Veya marketten alacağınız bir kaç parça malzemenin insan ile temas etmeden balkonunuza bırakılması hoş olmaz mı? Elbette bütün bunlar mümkün olmakla birlikte droneların hayatımızda tam anlamıyla neleri değiştireceğini sınırlarının ne olduğunu kestirmek henüz güç ancak yakın dönemde pek çok farklı alanda karşımıza çıkacağı ve bizimde bu teknolojiye alışmak zorunda olduğumuz kesin.





Önümüzdeki yazılarda bir drone hangi parçalardan oluşur, kendimiz nasıl bir drone yaparız, hangi parça ne işe yarar, parçaları seçerken nelere dikkat etmeliyiz gibi konulara da detaylıca değineceğiz.
Gelecek yazılarda görüşmek üzre, sağlıkla kalın.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İHA Pilotu nasıl olunur ve SHGM başvurusu

Taş,Kağıt,Makas Python

İHA'lar Üzerinde Neler Taşır?