Geleceğe Nasıl Kanatlanırız? - 1




Ne okuyacağız biz şimdi?


Önceki yazımızda droneların ne olduğu, ne olmadığı, hayatımıza nasıl etki ettiği ve edebileceği gibi temel konulardan bahsetmiştik. Şimdi bu kadar marifetlerini say say bitiremediğimiz bu droneların hangi parçalardan oluştuğuna ve hangi parçanın ne işe yaradığına değineceğiz. Burada bizim odaklanacağımız nokta evde yapılacak tipte dronelar olacaktır yani yazımızı okuduğunuz zaman bir drone yapmaya kalktığınızda ihtiyacınız olan tüm parçaların ne olduğu hakkında bilgi sahibi olacaksınız ancak amacınıza göre ve diğer komponentlerle olan ilişkisine göre her bir bileşen için doğru ürüne karar vermek her komponentin ince detaylarını da bilmeyi gerektirir. Daha sonraki yazılarımızda hassasiyet gösterilmesi gereken parçaları detaylıca inceleyip ve dronenunuzun parçalarını seçerken nelere dikkat etmeniz gerektiğine de değineceğiz.


Nedir bu yapacağımız şeyin adı?

Önceki yazımızda da kısaca değindiğimiz bir konu ancak bu konuda çokça kafa karışıklığı olduğunu gözlemlediğimiz için bu konuya iyice bir açıklık getirelim.
Drone kelimesi üzerinde doğrudan bir pilot bulundurmayan her türlü hava aracını karşılamak için kullanılır. Örneğin altında otonom bir sistemle çalışan motor bulunduran bir balonda dronedur pilotsuz olarak otonom veya uzaktan kontrolle çalışan uçaklar da birer dronedur



Bu resimlerde gördüklerimizin hepsi birer drone
ve aynı zamanda birer İHA'dır
Yani en basit anlatımıyla 'Drone'='İHA'






Drone İngilizce kökenli bir kelimedir, bizim de aşina olduğumuz 'İHA' ise bu kelimenin Türkçe karşılığı olan İnsansız Hava Aracının kısaltmasıdır. Yani yaptığımız veya yapacağımız şeye 'drone' demek yanlış değildir ancak çok genel kaçmaktadır. Size hangi ekmeği istediğinizi soran fırıncıya buğdaydan yapılmış olan demekle benzer bir durum.


Eğer biraz konu hakkında araştırma yapmış iseniz aşina olacağınız bir diğer isimlendirme 'multicopter'dir. Evet multicopter bizim işimizi çok daha iyi tanımlar. Multicopter dediğimiz zaman işin içine uçaklar, balonlar vb. diğer herhangi pilotsuz hava araçları girmez. Ancak %100 doğru bir isimlendirme yapacak olursak bu kaç pervaneli bir araçla ilgileniyorsak pervane sayısı ile yapılan isimlendirmedir. Daha önce bahsettiğimiz gibi oldukça da anlaşılacağı üzre iki pervaneli araçlar dualcopter, üç pervaneliler tricopter, en yaygın ve bizimde odağa alacağımız 4 pervaneli araçlar quadcopter, pervaneler fazlalaştıkça pentacopter, hexacopter diye gitmekte.

Peki ne lazım bize bir multicopter yapmak için?


1 - ) Frame(Gövde)

Öncelikle elbette tüm komponentleri üzerinde taşıyacak olan iyisinden bir gövdeye ihtiyacımız var. Bu konuda ki Türkçe kaynaklar oldukça sınırlı olduğu için gövdeyi pek çok yerde 'frame' adı altında görmüş olabilirsiniz. Frame İngilizce'de tek başına çerçeve anlamına gelse de drone gövdeleri için de bu kelime kullanılıyor ve dünya da oldukça yaygın bizde bu parça için bundan sonra frame diyeceğiz.





2 - ) Pervaneler

Elbette framemimizin ve onunla birlikte üstündeki tüm parçaların havalanması için yerçekimine zıt yönde bir kuvvet oluşturmalıyız, bu kuvveti de pervanelerimiz sayesinde oluştururuz. Pervaneler boylarına ve yapıldığı maddelere göre kalitelere ayrılır. Her gövde için uygun bir pervane boyu aralığı vardır ve biz de gövdemizi seçtikten sonra ilk iş olarak gövdemize ve yapacağımız multicopterin tahmini toplam ağırlığına uygun pervaneyi belirlemeliyiz.

















3 - ) Uçuş Kontrol Kartı

Gövdemizi aldık pervanelerimiz hazır peki nihayetinde bizim bu pervaneleri döndürüp multicopterin doğru zamanda doğru yere dönmesi, şarjı, yüksekliği vb. her şeyi denetleyip tüm komponentlerin uyumlu bir biçimde çalışması ve bizim istediğimiz şekilde multicopterimizi yönlendirmemizi sağlayacak bir beyne ihtiyacımız var ve işte bu noktada bize 'Uçuş Kontrol Kartı' yardımcı oluyor. Uçuş kontrol kartı bizim multicopterimizin işlem birimidir o olmadan bir multicopterden söz edemeyiz. Yani gövdemizi ve pervanelerimizi aldıktan sonra yapacağımız ilk iş bir uçuş kontrol kartı edinmek olmalı.












4 - ) Motorlar

Elbette pervanelerimizi döndürecek motorlara ihtiyacımız var. Pek tabi ki elektrik motorları kullanacağız 12-13 tip elektrik motoru bulunsa da(bu konuya daha sonra detaylıca değineceğiz) multicopterler de kullanılan en yaygın iki elektrik motoru tipi fırçalı motorlar ve fırçasız motorlardır ancak elektrik motorları nelerdir kaç tip elektrik motoru vardır ve biz multicopterimiz için hangi motoru seçmeliyiz gibi konuları da detaylıca sonraki yazılarımızda işleyeceğiz.














5 - ) ESC

ESC İngilizce Electronic Speed Controller'ın baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır ve elektronik hız kontrolcüsü anlamına gelir. Uçuş kontrol kartından aldığı verilere göre motorlarımızın dönme hızını tayin eder. Multicopterler de ki en önemli komponentlerden biridir. Daha önce elektronik projeler ile ilgilenmiş olmanıza rağmen bu parçaya yabancı olabilirsiniz çünkü karada ki projelerin(motor içeren projeler) motorları genellikle ya tam kapasite çalışır ya da hiç çalışmaz dolaysıyla bir hız kontrolcüsüne ihtiyaç duyulmaz ancak multicopterler havada olan araçlardır ve yönelimleri tamamen bir taraftaki motorlarının daha yavaş çalışıp öteki taraftaki motorlarının daha hızlı çalışması prensibine dayanır. Ve bu hareketin senkronize ve doğru bir şekilde yapılabilmesini ESC sağlar. Yani bizim motorlarımızın gerektiği zaman yarım kapasite ile gerektiğinde bir tarafın %30 diğer tarafın %90 ile çalışması vb. durumları gerçekleştirebilmesi için ESC edinmemiz şart.















6 - ) Batarya

Ve tabi ki motorlarımızın ve tüm elektronik parçalarımızın elektrik ihtiyacını karşılayacak bir güç kaynağına ihtiyacımız var. Bu konuda en büyük yardımcımız ise Li-Po piller. 


  













7 - )  ALICI(Receiver)

Multicopterimizin uzaktan kontrol edilebilmesi için elbette bizim ona gönderdiğimiz sinyalleri alacak bir alıcıya ihtiyacı var. Framemizin üzerinde ki son parça yaygın bilinen İngilizce adıyla Receiver.

















8 - ) VERİCİ(Transmitter)

Receiver multicopterimize bizim komutlarımız doğrultusunda sinyal göndermemizi sağlar. Receiver bizim yapmak istediğimiz şeyleri daha kolay kendimizinde idrak edip multicoptere aktarmamızı sağlayacak olan kumandamızın içinde bulunmalıdır. Kumandamızın nasıl olduğu ise tamamen keyfimize kalmış bir durum. Örneğin eski bir atari kolu olabilir veya sadece dört tuşlu bir kumanda, dedenizin dolabında bulduğunuz bir daktilo bunların hepsi birer multicopter kumandasına dönüştürülebilir.



EK BİLGİ

Eğer ev içinde kullanımlık kısa menzilli uçuşlar için multicopter yapacaksanız. Receiver veya transmitter alıp bir de onu kumandaya entegre edip fazladan masraf, ağırlık ve iş oluşturmamak için blutetooth destekli bir kontrol kartı alıp veya kartınız da yoksa da bir bluetooth modülü alıp telefonunuza hazır bir tane kumanda programı indirerek rahatlıkla multicopterinizi kontrol edebilirsiniz.



Evet basit bir multicopter yapmak için ihtiyacımız olan parçalardan bahsettik bu parçalar olmadan bir multicopter yapmamız mümkün değil ancak bunlar dışında isteğe ve ihtiyaca bağlı olarak güç dağıtım panosu, kamera vb. ek komponentler de elbette multicopterimize eklenebilir.

Gelecek yazılarımızda görüşmek üzre.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İHA Pilotu nasıl olunur ve SHGM başvurusu

Taş,Kağıt,Makas Python

İHA'lar Üzerinde Neler Taşır?