Video Oyunları Nasıl Ortaya Çıktı?

                                   

                                                                    VİDEO OYUNLARI NASIL ORTAYA ÇIKTI?

Günümüzde insanların yoğun geçen bir günden sonra eve geldiklerinde kafalarını boşaltmak için en sık yapmayı tercih ettikleri şeyler nedir? Kitap okumak, film izlemek, oyun oynamak? Mesela oyun oynamak derken hangi oyunları oynuyorsunuz? Counter-Strike mı? Ya da Grand Theft Auto gibi açık dünya oyunlarını mı seviyorsunuz? Yoksa spor oyunları mı ilginizi çekiyor? Peki, bu oyunların nasıl yapıldığı hatta günümüzde en popüler sektörler arasında yerini almış tüm video oyunları sektörünün nasıl oluştuğunu ve geliştiğini merak ettiniz mi? Bu yazımızda ilk video oyunlarının nasıl olduğundan ve zaman içinde teknolojinin gelişmesiyle oyunların nasıl geliştiğini fazla detaya girmeden basit bir şekilde anlatacağız.

İkinci Dünya Savaşı’nın ardından, insanoğlu gelişen teknolojiyi nasıl eğlence amaçlı kullanabiliriz arayışına girdi ve bunun üzerine deney yapmaya başladı.1947 yılında Thomas Goldsmith Jr. ve Estle Ray Mann tarafından geliştirilen ve patenti alınan Katot ışın tüplü(CRT olarak da bilinir) eğlence cihazı, ekranda bir hedef olduğu ve oyuncunun hedefi bir cihaz ile vurmaya çalıştıkları bir makineydi. Bu, ileride o meşhur ördek vurma oyunu Duck Hunt'ta da kullanıldı.

1950lerde genel olarak üretilen oyun cihazları satranç, dama, bizde SOS olarak bilinen OXO gibi oyunları dijitale yansıtma denemeleri amacıyla yapılan cihazlardı.1955 ten sonra transistörlerin ortaya çıkmasıyla birlikte artık birçok devrenin yapımı kolaylaştı. Burdan sonra bence oyun endüstrisinin oluşumuna ve büyümesine çok büyük etki eden iki oyundan bahsedeceğim. Birincisi, Amerikalı fizikçi William Highinbottam tarafından 1958 yılında geliştirilen Tennis For Two. Tennis For Two, bir osiloskop ekranında tenis-ping pong benzeri olan bir dijital görüntü ve oynanışa sahip olan iki kişilik bir oyundu.

                                                                      Tennis For Two oyunundan bir görüntü


İkincisi, o zamanlar MIT de okuyan üniversite öğrencisi Steve Russell tarafından geliştirilen 1962 yapımı oyun Spacewar. Spacewar, Amerika'daki üniversiteler arasında çok popülerleşmiş ve binlerce üniversite öğrencisi tarafından oynanmıştır. Spacewar, bir oyun türü veya ''genre'' sı yaratmıştır:Space Shooter ları. Space Shooterları özellikle 70'li yıllarda arcade salonlarında en sevilen oyun türlerinden biri olmuştur. Atari kurucusu Nolan Bushnell ve Ted Dabney, Spacewar'ın arcade sürümünü çıkartmıştır ve Computer Space olarak piyasaya sürmüştür
                                                                                 Spacewar dan bir görüntü

Tarih 1970 i gösterdiğinde artık video oyunları çok popülerleşti. 1964 te piyasaya sürülen BASIC programlama dili, daha kaliteli oyunların yapılmasına bir bakıma önayak olmuştu. İrili ufaklı birçok şirket artık video oyunlarına yatırım yapmaya başladı. Birçok şirketin oyun sektörüne yatırım yapmasının getireceği tek olası durum ise şuydu:Video oyunları daha çok büyüyecekti...


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İHA Pilotu nasıl olunur ve SHGM başvurusu

Taş,Kağıt,Makas Python

Roma'nın Yüce Tanrısı: Jüpiter