Yarınların Şehri :Neom

‘Benim yapay zekam bilgelik, iyilik ve empati gibi yüksek insani değerler esasında tasarlandı. Merak etmeyin, bana iyi davrandığınız sürece size karşı nazik olacağım’ –Robot Sophia- .  Peki birileri ona iyi davranmazsa, aynı nezaketi beklemek akıllıca bir karar olur mu?

Bu yazımızda projeyi destekleyen kişi ve kurumlar ,kurulduğu yer ve dikkat çekici özellikleri dolayısıyla şimdiden komplo teorilerine konu olan ve herkeste heyecan uyandıran Neom Şehri’ ni ele alacağız.


Suudi Arabistan Krallığı Veliaht Prensi Muhammed bin Salman’ın ”Neom, bu dünyada yeni bir şeyler yaratmak isteyen hayalperestlerin kenti olacak ve burada geleneksel yatırımlara yer verilmeyecek.” diyerek açıkladığı bu robot şehir; Suudi Arabistan’ın kuzeybatısında Kızıldeniz’in kıyısına kurulacak ve 25.6 bin km² büyüklüğünde bir yüz ölçümüne sahip olacak. Bu şehir Katar, Bahreyn ve Lübnan gibi ülkelerden daha büyük olacak. İstanbul’un yaklaşık 5 katı büyüklüğünde olacağı duyurulan Neom şehri, Suudi Arabistan’ın kuzeybatısında Kızıl Deniz’e kıyısı olan Tebük bölgesinde inşa edilecek. Neom; Yunanca “Neo” (Yeni) ve Arapça “Müstakbel” (Gelecek) kelimelerinin birleşimi, yani “Yeni Gelecek” anlamına geliyor.

 500 milyar dolara mal olması beklen  Neom adlı bu şehrin robot nüfusunun insan nüfusundan fazla olacağı söyleniyor.  Ayrıca uçan arabalar, robot dinozorlar, yapay bulutlar, hologram öğretmenler ve gökyüzünde konumlanacak dev bir yapay Ay ile Neom, bilimkurgu filmlerinde görmeye alışık olduğumuz sahnelerin tahmin ettiğimizden çok daha yakın bir gelecekte hayatımızın bir parçası olacağını işaret ediyor. Neom, çöl iklimine sahip bir bölgede kurulacak olmasına rağmen “bulut tohumlama” teknolojisiyle üretilecek yapay bulutlar sayesinde su sıkıntısı çekmeyecek. Eğitim alanında son teknolojinin ve holografik öğretmenlerin kullanılması düşünülüyor. Turistlerin ilgisini bilmek için, Jurassic Park’ın robotik halinin de şehirde yer alması planlanıyor. Şehirde taksi olarak kullanılacak olan uçan arabaların prototipleri ise daha önceden sergilenmişti.

Neom’a dair ilk detaylar, okuyanlarda karmaşık hisler uyandırıyor. Neom projesinin dikkat çeken bazı özellikleri ise şöyle sıralanabilir.

* Neom, deniz kıyısında ve etrafı çöllerle çevrili bir alanda inşa edilecek. Bu ortamda rahatlıkla yaşanabilmesi için bulut tohumlama teknolojisi ile su ihtiyacının karşılanabileceği belirtiliyor.
*Şehrin her yerinde yüz tanıma yeteneğine sahip güvenlik kameraları bulunacak ve insanların güvenliği için yapay zeka kullanılacak.
* Neom’da bir tür genetik modifikasyon projesi de uygulamada olacak.  Şehirde genetik mutasyonla insanın gücünü ve zekâsını geliştirecek yeni bir yaşam yöntemi yaratmak için çalışacak. 
*Bölgenin valisi Prens Fahd bin Sultan’ın bir planlama toplantısında “Yol veya kaldırım istemiyorum. 2030’da uçan arabalara sahip olacağız!” dediği iddia ediliyor. Bir diğer planlama belgesinde ise şehirde otomobil sürmenin tamamen eğlenceye yönelik bir aktivite olacağı belirtiliyor.
*Neom, coğrafi bakımdan yüksekliği deniz seviyesinin 2.500 metre üzerine çıkan dağlarla çevrelenecek.
*Kent, küresel ticaretin yüzde 10'unun gerçekleştiği Kızıl Deniz'in kıyısına kurulacak.
*Şehrin enerjisi, sadece güneş ve rüzgar enerjileriyle tedarik edilecek.
*Dünya nüfusunun yüzde 70'i Neom'a  8 saat içinde ulaşım sağlayabilecek.
*Ulaşımda kullandığınız toplu taşıma veya otomobiller, yerini uçan taksilere bırakacak.
*Tüm araçlar otonom şekilde hareket edecek.
*Kargolar drone kullanılarak dağıtılacak.
*Turistler için robot dinozorların olduğu yapay bir ada yapılacak. Dinazorlar Jurassic Park filmindekiler kadar gerçekçi olacak.
*Günümüzde aynı hastalığa sahip olan herkes aynı ilacı kullanmakta ve bu ilaçlar her insanda farklı yan etkiler göstermektedir. Günlük hayatınızda kullandığınız bu ilaçların hiçbiri Neom’da olmayacak. Her insanın vücudu analiz edilerek kişiye özgü ve kimyasal olmayan ilaçlar üretilecek. Böylece aynı hastalığı taşıyan herkes aynı ilacı kullanmak zorunda kalmayacak. Bu sayede ilaçlarda görülen yan etkiler ortadan kalkacak.
*Neom’da bazı türlere genetik modifikasyon yapılacak. Bunun yanında genetik mutasyon ile insan gücünü ve IQ düzeyini arttırmak için çalışmalar yapılacak

Suudi Arabistan'ın Bu Projedeki Amacı Ne?


Suudi Arabistan, dünyanın en gelişmiş kentini inşa ederek petrol sonrası bir gelecek için hazırlanıyor. Neom için ilk duyuru, 2017’de yapılmıştı. Suudi Arabistan’ın Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, dünyadaki en büyük yetenekleri şehirde buluşturmayı istediklerini dile getirmişti. Dile getirilen hedef oldukça idealist görünse de, asıl amacın ülke ekonomisini petrole dayalı bir yapıdan kurtarmak olduğunu söyleyebiliriz. Öyle ki; dünyanın en büyük petrol üreticisi olan Suudi Arabistan, tüm dünyayı şaşırtan bir kararla Neom’da petrol veya doğal gaz gibi enerji kaynaklarının kullanılmayacağını açıkladı. Gereken enerji rüzgar ve güneş yardımıyla üretilecek. İçme suyunu ise deniz suyu arıtma teknolojisini kullanarak kıyısında bulunan Kızıldeniz’den karşılayacak.

Peki Tüm Bunlar Bizim İçin Ne İfade Ediyor.

Neom şehrinin kuruluşu bir bakıma insanlığın yakın gelecekte evrilebileceği noktayı işaret ediyor. Avrupa ülkelerinde bu çapta bir projeye başlanmadı. Avrupa ülkeleri şimdilik gelişen teknolojileri şehirlerine ekleme ve şehirlerinin daha akılı hale getirme yanlısı bir politika sergiliyor. Eğer Neom projesi başarı ile tamamlanabilir ve olumlu sonuçlar alınırsa tüm dünyada şehirleşme, iletişim, eğlence, sağlık, eğitim, vb. birçok alanda köklü değişiklikler görebiliriz. Bu ve benzeri şehirlerde geliştirilen teknolojiler insanlığa çok şey katabilir, belki de sonunu getirebilir. ‘Zamanında Neom’ dan arsa alaydıh şimdiye köşelik olduyduk’ ya da ‘ Bizim zamanımızda bu Neom hep kumluktu’ gibi sözler duymaya hazır olun. Kim bilir belki bu sözleri, insan sayısından daha fazla olacak olan Sophia adlı robota söyleyeceksiniz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İHA Pilotu nasıl olunur ve SHGM başvurusu

Taş,Kağıt,Makas Python

Roma'nın Yüce Tanrısı: Jüpiter