GELECEĞİN GEÇMİŞİ: İHA Tarihe Nereden Girdi?






GELECEĞİN GEÇMİŞİ

Ne okutacaksın bize?



Önceki yazılarımız da İHA-Drone nedir nerelerde kullanılır, hangi komponentlerden oluşur gibi konulardan bahsetmiştik bu yazımız da ise günümüzde adını sıkça duyduğumuz İHA teknolojisinin bu noktaya nasıl geldiğini inceleyeceğiz.



İlk İHA'lar A.M. Low tarafından 1916 yılında geliştirilmiştir.Takip eden yıllarda ise sınırlı sayıda üretilen Hewitt-Sperry otomatik uçak,1. Dünya Savaşı sırasında kullanılmıştır. 1935 yılında ise film yıldızı ve model uçak tasarımcısı Reginald Deeny ilk ölçekli RPV (İngilizce Remote Piloted Vehicle Türkçesi Uzaktan Komutalı Araç) modelini geliştirmiştir. 2. Dünya Savaşı süresince çok fazla miktarda uçak üretilmiş, bunlar trenleri korumak amacıyla uçaksavar ve saldırı görevlerinde kullanılmıştır. Jet motoru bulunan ilk model 1951 yılında Teledyne Ryan firması tarafından geliştirilen Firebee 1 dir. 1955 yılında ise başka bir firma Beechcraft ABD Deniz Kuvvetleri için Model 1001 modelini üretmiştir. Bununla beraber bu araçlar Vietnam Savaşı süresince birer uzaktan kumandalı uçak olmaktan daha ileriye gidemediler.

MQ-1 Predator (Reno Hava Gösterisi)

1980'li ve 1990'lı yıllarda olgunlaşan ve küçültülen bu araçlar özellikle Amerikan askerî çevrelerin ilgisini çekmeye başlamıştır. Bunun en önemli nedeni İHA'ların uçaklara nazaran çok daha ucuz olması ayrıca riskli görevler sırasında yetişmiş mürettebat kaybını sıfıra indirmesidir. Genel olarak keşif ve gözetleme amacıyla kullanılan bu araçlar günümüzde silahlandırılmaktadır. Örneğin MQ-1 Predator modeli araçlar üzerine AGM-114 Hellfire havadan-karaya füze takılmaktadır. Zırhlı ve silahlı bu araçlara insansız hava muharebe aracı (İHMA) denilmektedir.

Dünya tarihine baktığımız zaman birçok savaş ile karşılaşabiliriz. Savaşlar genelde kara da ve denizde olsa da insanoğlu özellikle 18.yy ile birlikte havaya da hakim olmayı hep arzulamıştır. Bir savaşta taraflar en az zayiat ile savaşı kazanmak isterler. Kara ve denizde sürekli olarak duyulan insan gücü bu durumu zorlaştırmıştır ama ya hava.

Hava ortamında bunu yapmak nasıl mümkün olmuştur?


 Konuya girmeden önce daha önce değinmiş olsakta İHA’lar ile alakalı birkaç temel bilgi verelim. İHA’nın açılımı “İnsansız Hava Aracı” olup İHA, içerisinde pilot veya yolcu bulunmayan, ve üzerinde amacına uygun ekipman (video kamera, lazer tarama cizahı, fotoğraf makinesi vb.) içeren. Görevini uzaktan kumanda veya otomatik olarak yapabilen uçak türüdür. Bu bilgilerden sonra gelelim konumuza eskiden hava ortamında ne tür icraatlar yapıldı?

Tarihteki ilk askerî hava hücumu 22 Ağustos 1849’da Avusturya, İtalya’nın Venedik kentine pilotsuz hava balonlarının içinde zaman fitilli bombalar bulunan 200 pilotsuz balonu göndermesi ile hava saldırısında ilk İHA kullanımı olarak kabul edilmiştir.(Daha önceki yazılarımız da üzerinde pilot olmayan her türlü aracın İHA olabileceğinden bahsetmiş balonuda buna örnek vermiştik) Bu bombalı balonların bir kısmı hedefi başarılı bir şekilde bombalasa da bir kısmı da rüzgarın etkisiyle geri dönüp Avusturya hatlarında patladığı da ifade edilmiştir. Diğer taraftan insansız balonlar Amerika’da 1793 yılında iç savaşta sadece keşif amaçlı olarak kullanılmışlardır.

Tarihteki ilk İHA olarak adlandırılan havacı aracı balon oldu peki ilk uçak neydi?
 Birinci Dünya Savaşı’nın sonunda tasarlanan “Hewitt Sperry Automatic Airplane” jiroskop kontrollü otomatik uçak, insansız ilk uçak olarak tarihe (1916) geçmiş oldu. Uçak için kullanılan diğer isimler ise “Flying Bomb” ve “Pilotless Aircraft” olmuştur. Kasım 1917 tarihinde “Hewitt Sperry Automatic Airplane” ABD Silahlı Kuvvetleri'nin resmi uçağı olmuş ve ilk uçuşunu 1918 yılında gerçekleştirmiş olsa da henüz bu teknoloji yeterince güvenilir olmadığı için Birinci Dünya Savaşı'nda kullanımı gerçekleşmemiştir.


Günümüzde 24 saatlik kesintisiz uçuşların yapıldığı İHA teknolojilerinin nasıl buralara geldiğine kadar olan tarihsel süreci inceleyeceğimiz gelecek yazımızda görüşmek üzere.


Eğer günümüz modern tasarımlarının nasıl yapıldığı ve gelecekte nerelere varacağını işlediğimiz üretken tasarım süreci ile ilgili yazımız için şuraya yapay zekanın ve dünyamızın olası geleceğini konu alan Detroit:Become Human oyunu hakkında ki incelememiz için buraya tıklayabilirsiniz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İHA Pilotu nasıl olunur ve SHGM başvurusu

Taş,Kağıt,Makas Python

Roma'nın Yüce Tanrısı: Jüpiter