PİPER ALPHA FELAKETİ

 


                6 temmuz 1988 günü kuzey denizinin kuzeyinde petrol ve doğalgaz sondajı yapan Piper Alpha adlı petrol platformunun neden olduğu felakettir. Bu petrol platformu bir ingiliz şirketine aitti ve ingiliz personeller tarafından yürütülmekteydi bu nedenle özellikle ingiltere için mazideki bir yara olduğunu söyleyebiliriz.


                Bu kaza sırasında 226 kişilik mürettebattan sadece 61 kişi hayatta kalabilmiştir. Ölenlerin yapılan otopsi sonucunda 109 unun duman zehirlenmesinden, 13 kişinin boğularak, 11 kişinin yanık dahil çeşitli yaralanmalar sonucunda hayatını kaybettiği anlaşılmıştır. 4 kişinin ölüm sebebi anlaşılamamış ve 30 kişinin cesedine asla ulaşılamamıştır. Hatta bu kazada kurtarma ekibinden 2 kişide hayatını kaybetmiştir.


                Yapılan incelemelerde bu felakete ceşitli ekipman, tasarım, organizasyon sıkıntılarının bir araya gelerek bu tabloyu oluşturduğu anlaşılmıştır. Ancak ilk sıkıntının artan gaz basıncına dayanamayan ekipmanın yarattığı gaz sızıntısının patlaması sonucu başlayan felaket güvenlik ekipmanlarının düzgün çalışmaması ve bağlantılı fosit yakıt hatlarının zamanında bağlantısı kesilmediği için platform 3 hafta sonra tamamen yanıp eriyene kadar yangın söndürülememiştir.


                Ayrıca bu kazada bölümler arası duvarların patlama ve aleve dayanıklı olması gerekirken platform eski olduğu için sadece aleve dayanıklı malzeme kullanılarak yapılması, teklikeli bölümler ile kontrol odasının yakın olması, acil durum planlarının hatalı olması gibi hatalar sebebi ile bu kadar büyük kayıplara sebep olmuştur.


                Bu kaza hakkındaki ilk resmi incelemeyi ‘’ Piper Alpha Public Incuiry’’ adıyla arayıp ingilizce olarak internette bulabilirsiniz.

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İHA Pilotu nasıl olunur ve SHGM başvurusu

Taş,Kağıt,Makas Python

Roma'nın Yüce Tanrısı: Jüpiter